Tikusta asiaa - hematologiaa

Liitävää voisi vielä vähän hypettää, sillä niin liitäväiset on yhä fiilikset eilisen opetuslähdön jäljiltä. Otetaan tähän kohtaa kuitenkin pari sanaa blogin varsinaisesta sankarista, Bläksästä.

Hienosti menneen harjoistusravien jälkeen olivat fiilikset tuolloinkin korkealla. Pari hiittiä alle ja eikun nimi listaan ja Moilanen rattaille. Tai joku. Vaan sitten tuli poikaseen syysflunssa siihen malliin, että treeneihin tuli luova tauko. Verta otettiin hevosesta kahteen otteeseen ja teinkin laboratoriotutkimustulosten kanssa vähän kotiläksyjä. Muun muassa kuopiolaisen Movet-eläinlaboratorion sivuilta löytyy hevosen verenkuvan viitearvot. Selvisi muuten sekin, että se B siinä edessä tarkoittaa veri (blood), mikä osoittaa tutkimuksen lähteen: B-leuk, B-eryt... Kaikkee sitä oppii ku vanhaks elää. Itsehän en vieläkään tiedä, mikä on ihmisellä hyvä verenpaine, mutta hevosen hematologia on kohta hallussa. :)

Blackin ensimmäinen veriarvojen tutkimustulos kertoi, että leukosyytit, valkosolut, olivat viitearvojen sisällä, jälkimmäisessä tutkimuksessa hieman ensimmäistä paremmat. Erytrosyytit - mahtaa tarkoittaa veren punasoluja - olivat viitearvojen alapuolella. Hemoglobiini eli verenpunan määrä litrassa kokoverta (B-HB) oli myös hieman alhainen molemmissa verenkuvissa. Hematokriitti (B-HKR) eli verisolujen suhteellinen osuus koko veren tilavuudesta oli Blackillä myös hieman alakantissa. Blackin punasolut olivat kuitenkin oikean kokoisia (B-MCV) eli viitearvojen sisällä, samoin punasolujen sisältämä hemoglobiinin määrä (B-MCH). Lisäksi hemoglobiiniarvo litrassa punasoluja (B-MCHC) oli suositusarvojen mukainen.

Ja vielä jatkuu... Aiheenamme valkosolujen erittelylaskenta: Fibrinogeenit (veriplasman veren hyytymiseen vaikuttava valkuaisaine) OK, neutrofiilit (veressä olevista valkosoluista tietty osa on tällaisia, erityisesti tulehdusten korjaukseen tarvittavia soluja) OK. Lymfosyytit (myös tärkeä valkosolu elimistön puolustusjärjestelmässä) sen sijaan olivat koholla. Johtuukohan tämä nyt hevosen elimistön tulehdustilasta?

Ja jatkuu... Kemiallisten tutkimusten tulokset: Aspartaattiaminotransferaasi ASAT (yrityksistä huolimatta en osannut kirjoittaa sitä oikein, joten KOPIOIN tuon aspartttättärään tähän ja sitä on kudoksissa, missä aineenvaihdunta on nopeaa, kuten sydän, mutta sitä vapautuu elimistöön soluvaurioissa eli esimerkiksi sairaustiloissa) OK, Fe (rauta) OK. Lisäksi jälkimmäisissä verikokeissa otettiin myös kreatiinikinaasi CK (lihassolujen entsyymi, mitä lihaksen vauroituessa valuu vereen enemmän), mutta tämä arvo oli viitearvojen sisällä.

No niin, blogin parivuotisen historian aikana olikohan ensimmäisen kerran oikeaa asiaa täällä?! :) Toivottavasti nyt tulkitsin noita oikein tai kuulen mielelläni, jos ja kun itseopittu hematologian tuntemukseni nyt kuitenkin vielä ontuu. 

Vaan tutkimuksista toimenpiteisiin. Valmentajamme kanssa olin myös yhteyksissä, että aiheuttavatko nämä veriarvojen tutkimustulokset nyt laskun maksamisen lisäksi muita toimenpiteitä. Arvot siis olivat ihan kohtalaiset, jälkimmäiset ensimmäisiä paremmat ja näin ollen viime lauantaina Black aloitti taas treenin. Blackin mielestä taisi olla jo aikakin, sillä ruutitynnyrillä painetta riittää. Ravintoon otettiin mukaan rautalisä hivenen alhaisen hemoglobiiniarvon vuoksi ja samalla vähän extraa vitamiinienkin puolelle. Veriarvojen tsekkaus oli siis muutoinkin hyvä juttu, jotta saadaan viritettyä kilpuri huippuiskuun. Tämä viikko vielä verrytellään rauhallisemmin ja sit ens viikko taas hampaat irvessä niin maailman tosissaan, että! :D Ensin siis karistettiin tauti ja sit sekunnit.


Bläksä elokuussa 2014

Kommentit

Luetuimmat

Ois voinu käydä huonomminkin...

Black Ice Boostin paluu - erikoisraportti Pilvenmäeltä