Viikon päästä Turkkuses

Talvi tuli. Muutama päivä lämpö(pakkas)mittarin lukemat -30 paikkeilla lienee jo lasketaan talveksi. Tänään toki lämpimämpää, vain -25. Hanget korkeat nietokset puuttuvat edelleen. On tuossa ehkä jokunen hassu sentti lunta kuitenkin. Notta on valkoista ja talvista. Hevosista tulee ulkona kimoja, kun pakkanen huurruttaa niiden karvan. Niistä tulee myös kauniita kimoja, kun talven matala aurinko kultaa huurteet. Onhan se hitokseen nätti toi keli ilman muuta. Lisäksi se on myös pukeutumiskysymys: kun tarpeeksi laittelee kerroksia, niin hyvin tarkenee. Hevosten ajo on kuitenkin muutaman päivän ollut niin sanotusti jäissä. Pakkasen tautta muutamat ravit akselilta Vermo - Lahti - Kaustinen - Kuopio peruttiinkiin, vaan kireimmät viimat onneksi alkoivat hellittää. Porin raveihin tälle illalle odotellaan -15 astetta, melkein bikinikeli siis.


Etelän leirillä Blackin tykönä on viime päivät tarettu jo meitä paremmin ja hevosia on päästy liikuttelemaan melkein normaalisti. Sen verran normaalisti ainakin, että Black koittaa vajaan viikon päästä perjantaina Turussa, miten kyydit lähtee lähtöauton takaa. Valmentajan mukaan uusi vuosi alkoi normaaleilla tuureilla, kun rata-arvonnoissa ei olekaan enää niin hyvä onni ollut. Blackilla ulommainen lähtörata 8. Takarivin paikka ei olisi ollut kokemattomalle lähtijälle pöllömpi, vaan jos nyt jotain positiivista hakee, ni eipä ole hevosia molemmilla puolilla häiritsemässä. Sisäradalta lähtee monta kokeneempaa ja valmiimpaa hevosta ainakin starttien määrää, kun katsoo. Muiden tilastomerkintöjen perusteella ei varmaan vielä tarvitse pelätä ketään vastustajaa. Ja miut tuntien perjantain lähestyessä voikin sit alkaa pelkäämään ihan kaikkea. :D

Turkkunen 15.1.2016, klikkaa suuremmaksi

Valmentajan mukaan käyvät vielä Forssan radalla lähtöautoa ihmettelemässä ennen ensi perjantaita, jotta olisi moinen kumma kapistus sitten ruunalla tuoreessa muistissa. Eiköhän ne ota autolähdön harjoituksen myös ennen starttia, kun viivalla muutama muukin vain tasoituksia juossut hepo. Kun vain kuskais Koivunen Blackin ravilla matkaan, niin hevonen tekee kyllä parhaansa sitten sen reilun kahden kilometrin aikana.

15. päivä on joka tapauksessa tilipäivä, niin eihän tuo haittais, vaikka ois ravitilipäivä myös. Tässä on useampi vuosi jo yleisesti naristu laskeneista palkintotasosta ja raviurheilun kannattamattomuudesta. Vaikka miten tällaista kritiikkiä lukiessa ja kuunnellessa on aina miettinyt, että sydämelläänhän tätä tekee ja raha on toissijaista, niin fakta on kuitenkin se, että syöpi ne huonommatki hevoset.  Tarvii niitä hoitaa ja vermettä hankkia niille kolmanneksi ja neljänneksikin sijoittuneille ja aika monta vuotta on pitänyt hoitaa ja hankkia ennen kuin on edes näitä pieniä, vaatimattomia toiveita hevosen osallistumisesta kulujensa maksuun. Vaikka edelleen ja yhä aina vain on uskonto 10 ja matikka 4, niin pientä yhteenlaskua tai pikemminkin vähennyslaskua tulee harrastettua. Tavallisten iltaravien 3. sijan palkintorahasta, kun maksetaan kuljetuskustannukset, valmentajalle sovittu prosenttiosuus, kuskille penkkiraha ja 10 %:a voitosta siihen päälle, niin ihan ei vielä päästy voitolle. Ei auta kuin laitella kiittimiä ristiin ja rukoilla sellaisia jumalia, kuka/mikä nyt kulloinkin sattuu kuulolla olemaan, josko ois tähdet kohdillaan ja lähdetään vielä joskus voitolla yöhön. Ja sit vielä katella alta kulmiensa noita maallisia päättäjiä, että raviurheilun tuottoja ohjattaisiin oikealla tavalla tekemään lisää tuottoja palkintotulojen ja siten täydempien lähtöjen kautta. Joensuu näkyy ainakin ajavan kauden avauksessa helmikuussa useamman 1000 euron ykkösellä olevan lähdön ja pienimmät ykköset 800 euroa ja 700 euroa, joten pientä valoa siinä. Toivottavasti pysyvämpää kirkkautta kohti ollaan menossa.

No niin, meinas mennä ravieepokseksi. Liekö eilinen Pohjois-Karjalan Ravigaala vielä viritteli mieltä. Oli hieno juhla ja hienoa seuraa, kun paikallinen raviväki muutamalla Keski-Suomen palkitulla kunniavieraalla täydennettynä kokoontui fiilistelemään mennyttä vuotta ja vuoden parhaita. Vaan takaisin tähän vuoteen - tulevalla viikolla Blacki Ice Boostille viimeistelyä ja hierontaa luvassa vielä ennen perjantaita. Sit ei auta ku ootella kuin meidän käy.

Kommentit

Luetuimmat

Ois voinu käydä huonomminkin...

Black Ice Boostin paluu - erikoisraportti Pilvenmäeltä

Tikusta asiaa - hematologiaa