Bläksän normipäivä

Tapahtuipa kerran aivan tavallisena talvisena tammikuun päivänä Ypäjällä (ja vähän Turussakin)... eli tämä on kertomus Black Ice Boostin kilpailupäivään valmistautumisesta. Meijän Bläksän ja valmennustiimin normipäivästä kerromme siltä osin kuin se varjellut yrityssalaisuudet huomioiden on mahdollista. Ymmärtänette - ei etulyöntiasemaa kilpakumppaneille. :)

Ennen varsinaiseen kilpailupäivään keskittymistä kerrottakoon, että valmistautuminen perjantain starttiin alkoi jo tiistaina, jolloin Bläksä sai hieronnan hovihierojaltaan Veijolta. Veijo on vuosien aikana oppinut tuntemaan Bläksän läpikotaisin, ruunan heikkoudet ja vahvuudet, hoidettavat paikat ja sulokkaan urheilijanuoren pikkujumit avautuvat Veijon taitavissa ja kokeneissa käsissä (olen itse nähnyt). Veijo tuntee Bläksän päivän vireen ja on aina jaksanut kehua hevosen hienoa kuntoa ja ulkomuotoa (vaikkakin hän on hieman notko, myös hovihierojan mielestä). Varsinainen viimeistelyvalmennus tapahtui keskiviikkona Ypäjän radalla, pikkasen reippaampaa, muttei liian. Viimeistelyn jälkeen Bläksä sai vaahtokylvyn, jotta ruuna olisi kiiltävässä (ja kiitävässä) edustuskunnossa kilpailupäivänä. Kylmäletkun perhanat sattuivat hajoamaan juuri pahimmoilleen, joten kylmäys hoidettiin lumihangessa pojottamalla (ei kuitenkaan ämpärissä tällä kertaa niin kuin joskus ennen muinoin).

Luonnollisesti Bläksä myös ulkoilee joka päivä Loimijoen rantalaitumella luonnollisesta lumihankikylmähoidosta nauttien. Torstain Bläksä viettikin lumilaitumella ystävänsä Papan kanssa. Päivälliselle hän pääsi sisälle, ja samana päivänä oli myös (semi)salaisen aseemme vuoro, Bläksän mentaaliystävä Lindroosin vierailu laserlaitteineen. Jos Veijo tuntee Boostisen, niin myös Peter. Laserhoidosta on ollut Bläksälle valtava apu starttien välillä, palautumisessa ja valmistautumisessa. Hoidettavat paikat ja hoitovälit suunnitellaan yhdessä Peterin kanssa, vaan sen verran monta kertaa tämäkin hovimentaaliystävä on Bläksän läpi käynyt, että ilmestyy tallille myös Bläksän sitä eniten tarvitessa - myös ennen kuin Bläksä tai valmennustiimi itse ehtii kaivata. Maailman parasta palvelua, ja vamennustiimin lisäksi, hovihierojan ohella kiitokset Bläksän onnistumisista matkaavatkin myös hovimentaaliystävälle!

Kilpapäivän aamuna talli herää normaaleihin aamurutiineihinsa, ja hevoset saavat aamiaisensa kello 7:00. Ensin jaetaan heinät, sitten nappulat ja lämpimät vedet. Bläksäkin on hereillä viimeistään siinä vaiheessa, kun ruoka on kipossa. Aamiainen nautitaan rauhassa ja tässä kohtaa Bläksä tallikavereineen viettää tunnin, puolentoista ruokailuhetken.

Sitten onkin aika saada päälleen paksumpaa Seppälää. Bläksä pukeutuu loimeen - tottakai masuläpälliseen loimeen, koska hän on palelevaa sorttia - ja päälle vielä vähän vahvempaa toppaa, koska muut tykkäävään repiä aidan yli Bläksää loimesta. Bläksä antaa kavereiden repiä loimestaan, koska myös Bläksä itse haluaa repiä omaa loimeaan. Kesälaitumella Bläksä ja Pappa nauttivat yhteisestä laatuajasta samojen lankojen sisäpuolella, vaan näin hokkikaudella ulkoillaan vierekkäisissä tarhoissa. Vapaapäivästä poiketen lounas syödään sisätiloissa noin klo 14:00. Bläksä saa myös vitamiiniannoksensa päiväruoan yhteydessä. Tässä välissä on aikaa myös päiväunille.

Valmistautuminen ravireissuun on edessä yhdessä Sissin kanssa, joka starttaa Turun ravien viidennessä lähdössä. Hevoset valmistellaan tallin käytävällä, jolloin tietenkin kaunistaudutuaan, tukat kammataan ja karvat ojennetaan. Samalla tarkistetaan naulat ja hokit, ja vaihdettaan tarvittaessa. Bläksällä on jalassaan alumiinikengät hokeilla. Taakse laitettiin hieman pidempää hokkia. Kevyttä, kaunista ja pitävää. Mukaan varataan riittävästi matkapaitoja ja päälle puetaan riittävästi matkapaitoja. Arkiriimut vaihdetaan pyhäriimuun ja tukkaan laitetaan timanttia. Toisille saa tosi nätin letin bling-blingeineen ja Bläksälle saa - no, letin. Ennen kuljetusautoon kipuamista jalkoihin kääritään lampaanvillapatjat pinteleiden alle, ja näin Sissi ja Bläksä ovat valmiita Turun valloitukseen. Matka starttaa klo 16:15 aikoihin. Sannan hevoset matkustavat kaksipaikkaisessa kuljetusautossa. Joonas saa matkustaa ohjaamon puolella.

Valmennustiimi kilpureineen saapuu Metsämäen raviradalle kuuden jälkeen. Ensimmäisenä vuorossa oleva Sissi laitetaan ensin valmiiksi omaan lämmitykseensä ja ravilähtöön. Jossain tässä välissä Bläksä kävi narun päässä hieman jaloittelemassa. Sitten onkin Bläksän valjastuksen aika ja valmistautuminen lämmitykseen. Bläksän lähtö on ravien seitsemäs lähtö, joten neljännen lähdön mennessä esittelyyn, ruuna pääsee Joonaksen kanssa ensimmäiselle hölkälle. Lämmitys radalla tapahtuu neljännen lähdön jälkeen, Joonas ohjissa ja Vermosta tutut reinot jaloissa. Hevosella siis. Tarina ei kerro, mitä Joonaksella on jalassa.

Lämmityksen jälkeen hevoselta valjasvermeet veks ja lämmintä päälle riittävästi lämpimänä pysymiseen. Bläksä pääsee autoon pissalle, kun tällä kertaa Turusta ei saatu karsinallista katosta. TÄMÄ on Bläksälle tärkeä rutiini, ja ilman tätä ollaan enemmän tai vähemmän oltu startissa jäissä. Toisinaan Bläksä tarvitsee tässä hieman tsemppausta, ohjausta tai pienimuotoista uhkailua, mutta pissata pitää, jos meinaa pärjätä. Tässä kohden tiedoksi kerrottakoon, että tässä toimenpiteessä onnistuttiin Turussa. Tässä välissä Sissi on omassa startissaan haastavan juoksunkulun jälkeen urhea viides. Valmennustiimi on tyytyväinen, mutta nälkää jää vielä.

Olen itsekin mielestäni melko tehokas ja joutuista saamaan hevosen valjaisiin, mutta Ravitalli Sanna Kiisken homma on pilkuntarkkaa ja vaivatonta. Siinä, missä osa meistä suhraa mielestään hyvissä ajoin hevostaan kärryjen eteen, Sanna vasta miettii hevosen etsimistä loimien alta. Hevonen on valjaissa juuri oikeaan aikaan, ei koskaan liian aikaisin, eikä liian myöhään. Starttiin reinot vaihdetaan (thänk kaad) oikeisiin, kilpavarustukseen sopiviin, - luonnollisesti saumattomiin ja mahdollisimman mukaviin - takajalansuojiin. Kultainen otsapanta ja rintaremmi ovat jo tavaramerkkimme, ja tottakai sopivat uransa kymmenennettä voittoa tavoittelevalle nousijadivisioonalaiselle. Sitten lähdetään etsimään hovikuskin virkaa tällä hetkellä toimittavaa Jukka Torvista. Jukan ja Bläksän kolmas yhteinen koitos on pian esissä. Kuskin paikalle Joonas vaihdetaan Jukkaan (hevonen säilyy samana) ja kuskille sanotaan terveisinä ainoastaan, että voitolla yöhön ja vasemmalla pallot, oikealla laput. Ei vaan tuo oikealla laput taidettiin sanoa toisenkin kerran. Ja kolmannen kerran vielä Jukan kysyessä. Huonomuistinen Bläksä ja aivan yhtä huonomuistinen uusi kuski tulevat siis loistavasti toimeen. Onneksi on mailin matka edessä, jottei Bläksä ehtisi unohtaa, miten olla ravihevonen, eikä Jukka, missä oli laput (oikealla).

Sanna ei katsonut starttia, vaikkakin varmasti tarkalla korvalla selostusta kuunteli. Kilpakumppaneiden edesottamukset ja mahdolliset juoksunkulut oli tarkkaan pohdittu. Joonas katsoi lähdön. Heidän kanssaan muutaman lähdön jo tässä vuosien mittaan paikan päällä seuranneena, osaan jo kertoa, että tämä on timantinkova parivaljakko ja kumpikin jännittää tallinsa hevosten suorituksia eri tavoin. Tyynen pinnan alla on varmasti kuplivaa jännitystä, ja Metsämäen perjantai-illassa tietynlaista varmuutta. Iivari Ingves kehui Sannalle tienneensä jo loppukurvissa, että Bläksä voittaa. Valmentaja sanoin tienneensä sen jo viime viikolla.

Bläksän 48. startti tuo uran 10. voiton komealla tyylillä, kaikkeaan antamatta lähtönsä suosikkina. Kolmas kerta Jukalla ja Bläksällä toden sanoi. Jukka kehuu voittajahaastattelussa, jota Hevosurheilukin siteerasi, että hevonen oli jo huippuhyvä viimeksi, tänään saatiin tehdä omavauhtinen kiri ja varaakin jäi. Meijän Bläksä. Sydän. Voittajahaastattelun aikana Joonas ja raviurheilu-urallaan voittoprosentilla 21 operoiva Bläksä nauttivat voitosta ja kunniakierroksesta Metsämäen ravibaanalla. Edessä oli palauttelua, vaikkakin kovakuntoinen ruuna oli jo täysin palautunut voittajaesittelystä varikkoalueen puolelle saapuessaan. Mr. Forsmanin pulssia ei tässä kohden ole tiedossa.

Katoksella on jo kiire tärkeälle rutiinille: päävehkeet kiireellä pois ja Bläksän etuoikeuksiin kuuluu se, että hän saa hinkata kutiavaa päätänsä välittömästi. Tämä meijän ruuna on muuten melkoisen kova kutiamaan, kaikkialla, kaiken aikaa. Osan ravireissuja ihmiset on jopa pysähtymättä ja syömättä kotimatkalla, koska kutiseva ruuna saisi muuten hepulin kuljetusautossa. Kutinan helpotettua hevonen saa heti lämmintä juomaa ja sitten kuoriudutaan lopuista valjaista. Seuraavaksi Bläksälle kerrotaan, että hän pääsee turkkilaiseen saunaan. Sauna, toisin sanoen höyryävä pesupaikka, on turkkilaisen sijaan turkkulainen, vaan oli kesä tahi talvi, kutiseva ruuna on pakko pestä, koska muutoin - Sannan sanoja lainaten - se kaataa kuljetusauton. Pesun perään hierotaan arnikaa selkään, lapoihin ja jalkoihin ja kuivatellaan loimien alla. Vielä ennen kotimatkalle lähtöä kuivatusloimet vaihdetaan kuljetusloimiin, jotta olisi mahdollisimman mukava ja lämmin. Jalat kääritään lampaanvilloihin. Sanomattakin selvää, että tätä ennen, kaiken aikaa ja tämän jälkeen, voittaja on saanut suukkoja, taputuksia, halauksia ja ihailua. Olipa ennen kotiinlähtöä vielä myös fanitapaaminen, kun jo kauan matkassamme mukana olleet Ulla ja Jukka vierailijoineen kävivät onnittelemassa Metsämäen Menestyjiä.



Todistusaineistoa 10. voitosta. Kiitos voittajakuvasta Turun Hippos!

Kotimatkalle lähdettäessä kello on jo yli iltayhdeksän. Hevoset saavat matkaevääksi heinäpussit nassun eteen. Tässä vaiheessa molempien valmennustiimin puhelimet yleensä pirisevät tiiviiseen tahtiin kotimatkan ajan. Edessä on myös pakollinen puhelu Black Ice Clubin kimpanvetäjälle. Meillä on Sannan kanssa tapana soitella silloin tällöin (l. lähes viikoittain) viiden minuutin (l. vähintään viidenkymmenen minuutin) pikapuhelu. Näissä puheluissa on usein ruodittu startit ja starttaamattomuudet, hevosten ja ihmisten asiat sekä parannettu Suomen raviurheilu ja oikeastaan koko maailma. Ystävät. Sydän.

Karavaanin saapuessa kotiin, hoidetaan tietenkin hevosille kaikki hyvin ennen ihmisiä. Bläksän lähesriippuvainen bestis Pappa on tällä välin saanut seuraukseen ja tyttöystäväkseen toisen Boostisen (kuhan joku Boostinen on viekussa). Kiitos Diilille tuurauksesta! Kilpareissulta palaajille vaihdetaan matkavaatteet yöpaitoihin - Bläksällä tietenkin masuläpälliseen - ja matkailijat pääsevät omiin karsinoihinsa puhtaisiin puruihin. Bläksän etujalat kuoritaan kääreistä, koska muutoin hän yön aikana askartelisi ne itse pois. Takajalkoihin kääreet saavat jäädä yöksi. Tässä vaiheessa koko talli saa iltaruuan ja yöksi riittävästi heinää. Tallista valot pois ja hyvää yötä. Bläksä puolestaan ruokki valmennustiimin: voittajille Metsämäki lahjoitti kassin, jossa oli Pommacia, sipsiä ja Jaffa-keksejä. Eipä sen paremmalta varmaan iltapala kotona Ypäjällä voisi maistua.

Startin jälkeisenä päivänä oli Bläksälle luvassa vapaapäivä. Talvi tarjoaa maailman parasta kylmähoitoa jaloille lumisella laitumella, kunhan päällä on paksumpaa Seppälää ja masuläppä. Seuraavaksi luvassa on normaalia reenailua Ypäjän upeassa valmennusmiljöössä ja tarkoitus on ottaa pari viikkoa huilia kilpailuista, kun nämä pari viimeistä starttia tulivat kuitenkin vähän tiheämmin. Pohdimme, että Bläksän pääkopalle tiiviimpi starttiväli voisi olla loistava (ei kerkiäis hommat unohtua välissä), mutta jalkojen ja kropan kannalta olemme kuitenkin kokeneet riittävän palautumisen starttien välillä tärkeäksi. Niillä eväillä esitellään Turun mailin kaltaisia loppukirejä kaikkeaan antamatta, ja seuraavaa starttia onkin tuumattu Porin maagiseen maanantaihin parin viikon päähän.


Lähemmäs yrityssalaisuuksia näin.

Kommentit

  1. Hurjan isot onnittelut!! Kyllä se vaan on helppoa, kun hevonen on oikeanlainen. Olispa meilläkin tollasia normipäiviä :D

    Tsempit myös seuraavaan, pärjää siinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaiken rehellisyyden nimissä ei haittais, vaikka näit "normipäivii" ois enempiki. Kovaa duunii valmennusporukalta!

      Huomenna Porissa Matti ja Bläkki. Huhheijjaa! :D

      Poista

Lähetä kommentti

Terveisesi, kysymyksesi tai kommenttisi Bläksälle ja taustajoukoille

Luetuimmat

Ois voinu käydä huonomminkin...

Tikusta asiaa - hematologiaa

Uskonpuutetta ja toivonkipinöitä